Sunday, June 15, 2014

300 (2007)

300
(2007)


3+

Ove godine se pojavio nastavak ovog filma, pa mislim da je to dobar povod da se podsetimo originala iz 2007. godine. 300 je režirao Zak Snajder, koji je pre toga režirao rimejk filma Dawn of the Dead, a nakon 300 je nastavio sa adaptacijama stripova kao što su Watchmen, Man of Steel,  i sada je praktično čovek na kome je zadatak da lansira DC Cinematic Universe pod okriljem studija WB, i da tako pokuša da parira studiju Marvel i njihovom filmskom univerzumu, koji je trenutno gigant u filmskoj industirji. To će pokušati najavljenim filmovima Batman V Superman: Dawn of Justice i Justice League. Tako da je ovo i dobra prilika da se osvrnemo njegovim takoreći  “počecima".

                300 je adaptacija istoimenog stripa Frenka Milera, i prilično je slobodna reimaginacija istorijskih događaja  i rata između Persijanaca i Grka. Svi smo čuli za legendarnu Bitku kod Termopila i u kojoj je spartanski kralj Leonida zadržao brojno nadmoćnije Persijance pod vođstvom cara Kserksa, i svojim žrtvovanjem motivisao i ujedinio Grke. 300 uzima fantazijski i alternativno-istorijski pristup u prikazivanju događaja, i umesto činjenica nam pruža spektakl.

                Ono zbog čega ovom filmu dajem pozitivnu ocenu (pa zamalo je bilo i 4-) je to što nam pruža do tada neviđeni eye-candy! Vizuelni identitet ovog filma je jedinstven i prelep. Ultra stilizovane scene se smenjuju jedna za drugom, raskošne i predivne. Dovoljno zadovoljstvo pruža jednostavno gledanje i uživanje u originalnim set pisovima. Praktično ceo film je snimljen ispred green screen-a, nema kadra bez specijalnih efekta i raznoraznih filtera, ali to ovde ne smeta, sve je urađeno profesionalno i konceptualno.


                Druga stvar koja je ovde sjajno urađena su akcione scene, koje su od tada pokušali da kopiraju mnogo filmovi, pa je to postalo kliše, ali se ne sme zaboraviti da je to prvi put viđeno u ovom filmu, i da je tada bilo originalno i uzbudljivo. Slična stvar se desila i posle Matrix-a, kada su mnogi filmovi kopirali bullet time i ostale fore koje su patentirane u Matrix-u, pa se to izlizalo. Ipak, treba ceniti izvor.

                Ovde je ta slo-mo – speed up akcija odlična, odlično je usnimljena, koreografije su sjajne, i većina akcionih scena iz ovog filma ostaje u sećanju još dugo nakon gledanja. Usput, ovaj film je R-rated, i taj rejting koristi do kraja, jer u ovom filmu ima tona krvi, bitke su veoma nasilne, a ima tu i tamo neke fine golotinje. Moram da pohvalim i dizajn stvorenja iz filma, praktične efekte i masku, kao i generalno kostime i njihov dizajn koji još više pospešuje vizuelnu grandioznost filma. U 300 možete naći i pregršt citata i replika, a mnoge od njih ste već i verovatno čuli u raznim prilikama.


                E sad, dosta hvaljenja, jer ispod svog tog raskoša, ovaj film stvarno nema nikakvu dubinu, pa ni poentu. 300 je školski primer trijufma forme nad supstancom. Površna priča, karikature od likova, lepi dobri momci protiv odvratnih loših momaka, i totalna apsurdnost radnje vire ispod vizualne lepote filma. Što se detaljnije razmišlja o filmu, sve manje ima smisla, tako da pozitivna ocena je data na osnovu razloga koje sam gore naveo.


                Besmisleno je da se dublje zalazi u ovaj film i da se analizra i traži dublja poenta, simbolika ili koja skrivena poruka, jer 300 nema takve ambicije. Ovo je jednostavno jedan plitkouman mačo spektakl, ništa više, ništa manje. Ali i pored toga, podložan je reprizi, da se uz kesu čipsa i flašu piva razderemo „THIS IS SPAAAARTAAAAA!!!“ i prepustimo mindless ali vraški dobroj zabavi.


                Za koji dan pišem o nastavku, stay tuned.


3 comments:

  1. Слажем се да је акценат стављен на акцију, крв, борбу али погледај историју, шта је Спарта значила за целу Античку Грчку. Наш кнез Лазар је рекао :“Ја не одлучујем да ли ћу у бој на основу тога колика ми сила прети, већ колику светињу браним”! Према томе, мислим да ипак има и неки дубљи смисао, ако уопште вреди тражити смисао у оваквим филмовима.

    ReplyDelete
  2. Slažem se ja da je istorijski događaj značajan, ali ovo je toliko isfantazirano i nema veze sa istorijom, a ja sam ocenjivao isključivo film. :)

    ReplyDelete