Thursday, March 27, 2014

Snowpiercer (2014)

Snowpiercer
(2014)


4

                    Južnokorejski reditelj Bong Joon-ho je dugo na mom radaru zbog vrlo dobrih filmova The Host i Memories of Murder, tako da sam već neko vreme s blagim entuzijazmom očekivao njegov novi Snowpiercer. Ovaj film predstavlja njegov prvi film na (uglavnom) engleskom jeziku i sa pretežno američkom glumačkom ekipom. Sličan potez je uradio i drugi odlični južno korejski reditelj, Park Chan-wook, filmom Stoker, svojim debijem za englesko govorno područje. Mada je Stoker bio prilično solidan, ovde imamo još bolji rezultat „amerikanizacije“, jer je Snowpiercer sjajan naučno-fantastični film.


                Ova post-apokaliptična priča počinje tako što naučnici vrše neki eksperiment da bi zaustavili globalno otopljavanje, ali to rezultuje opštom katastrofom i cela planeta se vraća u ledeno doba. U svetu okovanim zimom niko ne preživljava, sem putnika voza koji radi pomoću nekakvog perpetuum motora. U tom vozu se stvara neki mini društveni sistem, i tu imamo sve, od potlačene radničke klase do, naravno, totalitarnog vođe.

                Premisa filma jeste malo škakljiva, ceo taj deo oko voza koji bez problema funkcioniše već dvadeset godina i putuje oko sveta bez kvarova, ali se to lako prevaziđe, jer je film skoro besprekorno odrađen. Snowpiercer počinje direktno, bez zamajavanja, vidimo da se radnička klasa sprema za ustanak već u prvih nekoliko minuta filma, i nakon toga film drži uzbudljiv ritam i nije dosadan ni na tren.


                Estetika ovog filma je neka mešavina mračnog realizma i apsurdnog, ekscentričnog humora, i odnos između ta dva dela je odlično balansiran. Vidimo tu estetski uticaj Terija Gilijama i njegovih filmova Brazil i 12 Monkeys, a reditelj nam i ne krije svoj izvor inspiracije, već nam daje direktan mig time što je jednog od likova u filmu nazvao Gilijam. Imamo ozbiljne scene koje često umeju da se zamene ili prekinu nekom bizarno-komičnom scenom. Paleta likova je izvrsna, i čak su i epizodisti veoma karakteristični i upečatljivi, i iako im je dodeljeno vrlo malo vremena u filmu, ostavljaju utisak i teraju nas da razmišljamo o njihovoj prošlosti. Od krvavih hororičnih scena do montipajtonskog humora, sve poseduje neku unutrašnju logiku i sistem, i funkcioniše kao celina.

      Pored zanimljive priče i likova, film ima dosta mudovite akcije, koja je odlično izrežirana i koreografisana. Akcija je raspoređena pametno, i doprinosi tome da film ne bude dosadan ni na trenutak. I to je ona azijska, a la Džon Vu akcija, sa puno krvi i slowmotiona! Pored toga, imamo stilizovane, ekstravagantne negativce koji samo čine doživljaj filma bogatijim.

 


                Glavna tema ovog post-apokaliptičnog fima je opšta kritika sistema kroz simbolični prikaz voza kao sveta u malom. Dok se naši junaci probijaju od vagona do vagona u pokušaju da zbace sistem i diktatora, svaki vagon predstavlja po jedan od sastavnih segmenata društva. Film na početku postavlja pitanje da li i u mikro-kosmosu, kakav je ovaj voz, ljudi ne mogu da funkcionišu bez klasne podele i vođstva, da li je to jednostavno prirodno ustrojstvo stvari? Zatim imamo i motiv nametnute organizovane religije, jer je u ovom novom svetu – vozu – „sveti motor“ izvor spasenja i obožavanja. Tu su i kritika obrazovnog sistema kao sredstva za nametanje stavova i predrasuda i  kao izvor kontrole i ograničavanja. Imamo i karikirane prikaze snobovskog buržujskog sloja i pokornog vojnog sloja. Na kraju, film dolazi do svog zaključka i rešenja za sistem, koji neću da spojlujem, a da li se slažete s njime ili ne, zaključite sami kada odgledate.

               


                Pored sjajne simbolike, akcije, ritma, likova, režije i zapleta, film ima nekoliko manjih mana zbog kojih nije odličan. Tu je, pre svega, kao što sam već naveo, ta pipava premisa vozu koja stoji na staklenim nožicama. Dalje, vizuelni efekti koji prikazuju zaleđeni svet oko voza su prilično loši i zastareli i umeju da pokvare ugođaj gledanja, ali to možemo da pripišemo relativno skromnom budžetu.

 

                Sve u svemu, ljubitelji SF-a će biti zadovoljni, jer je svet ovog filma prilično kompleksan i detaljan, i utisak na kraju filma je vrlo pozitivan. Uz mnogo dobrih i nekoliko loših strana, ovaj film ima moju preporuku!





0 comments:

Post a Comment