Tuesday, June 3, 2014

The Railway Man (2014)

The Railway Man
(2014)


3-

              Kad sam odgledao trejler za ovaj film, mislio sam da ima mnogo potencijala zbog zanimljive priče i odlične glumačke postave. Priča jeste zanimljiva, glumci jesu bili odlični, ali sama egzekucija filma nije bila baš najsjajnija.

                Oskarovac Kolin Firt glumi ratnog veterana Erika Lomaksa, a priča je bazirana na istinitom događaju. Erik Lomaks je opsednut vozovima i prugama, i tokom jedne vožnje upoznaje Peti, koju glumi Nikol Kidman, takođe dobitnica Oskara. Njih dvoje započnu vezu, nakon nekog vremena se venčaju, i tokom zajedničkog života,  Peti otkrije da Erik pati od trauma iz Drugog svetkog rata, tokom kojeg je bio ratni zarobljenik u Japanu, gde su ga mučili. Dok njih dvoje pokušavaju da se izbore s ovime, jedan prijatelj im dostavi ime i adresu japanskog mučitelja, za kog se ispostavlja da je još živ i zdrav.



                Ovaj film ima svoje dobre momente, gluma je vrhunska, donekle i zaplet, ali je film previše spor i melodramatičan, pa zbog toga ume da bude prilično dosadan. Ritam filma ubija, događaji se dešavaju presporo, suviše je razvučenih scena u kojima se ništa ne dešava, punih dramatične muzike.

                Drugi problem filma je prilično nespretno odrađen odnos sadašnjeg vremena i flešbekova. Film se odvija čas u osamdesetim godina prošlog veka, čas za vreme rata, gde pratimo zarobljeništvo mladog Erika, ali je to očajno izvedeno.

                The Railway Men nije dovoljno obradio Erikovu prošlost, nije prikazano dovoljno strahota mučenja u logorima. Samim tim je teže da shvatimo njegove traume i motivaciju. Sama priča je odlična podloga da duboku psihoanalizu kojom je film mogao da se bavi, ali to nismo dobili. Kada sam stigao do trećeg čina filma, bio sam hladnokrvan i nisam bio vezan za glavnog lika i epifaniju kroz koju prolazi. Film je gledljiv, ali ništa više od toga, jednostavno ne uključuje emotivno gledaoce.



                Za mnogo efektivniju obradu motiva osvete, oproštaja i traume gledajte The Vengeance Trilogy korejskog reditelja Park Chan-Wook-a, učinite sebi uslugu. The Railway Man nam ne ispuručuje poželjni udarac u stomak, već nas ostavalja prilično hladne, jer na kraju ovaj film ne zadovoljava na način na koji bi trebalo.

0 comments:

Post a Comment