Saturday, March 8, 2014

Top lista 50 najboljih filmova 2013. godine.

Ovaj blog je plod moje ljubavi i strasti prema filmu, i mog entuzijazma. Filmskom kritikom i recenzijiom se bavim amaterski, nikad nisam studirao teoriju filma ili filmsku kritiku, ali ću svejedno ovde izneti svoja mišljenja, evaluacije, preporuke vezene za film, a kasnije možda i iz nekih drugih oblasti (književnost, strip ili šta god mislim da je vredno pomena). Biće ovde svega, pratiću najnovije naslove i osvrtati se na stare, biće blokbastera i produkcijskih spektakala, autorskih filmova, nezavisnih i niskobudžetnih filmova,  horor, naučno-fantastičnih i ostalih žanrovskih filmova, filmova američke, evropske i azijske kinematografije, festivalskih filmova, art filmova…
                Iznosiću ovde svoja mišljenja, jer je i film kao i svaka druga umetnost stvar ukusa i zavisi od subjektivne percepcije, ali ću pokušati da svoje ocene obrazložim relevantnim argumentima. Trudiću se da blog bude aktivan i da bude nekoliko postova nedeljno. Ocene će biti od 1 do 5. Od 3 do 5 je pozitivna ocena, dok će 1 i 2 biti rezervisani za lošije filmove. Onda, ko voli – nek izvoli, čitajte, kometarišite, šerujte i lajkujte.

                Kao prvi post, evo moje liste najboljih filmova iz prethodne godine, poređanih po kvalitetu.

01. Her


SF drama o našoj zavisnosti o tehnologiji i njenom ubrzanom razvoju, ljudskom otuđenju, izolaciji, samoći, ali pre svega priča o ljubavi i očajnoj ljudskoj potrebi da se pronađe srodna duša. Pravo remek delo i flim bez mane.

02. Gravity


CGI spektakl, tehnološki revolucionarni film i kontemplacijacija o smrti, poreklu, razlogu za život i ravnodušnosti univerzuma.

03. Prisoners 


Meastralno odglumljen, fenomenalno napisan, napeto režiran, ovaj mračni triler ima dovoljno simbolike i thougth-provoking materijala za razne interpretacije.


04. The Wolf of Wall Street


Urnebesna, energična, crnokomična priča o razvratu, koju je Skorseze režirao kao da je u cvetu mladosti, iako ima više od 70 godina. Zgražavanje, smeh i neverica se ređaju u ovom tročasovnom ludilu.

05. 12 Years a Slave



Na površini priča o užasima ropstva, ali dubinski priča o ljudskom ludilu, zlobi i projektovanju krivice na druge. Odlična glumačka postavka i sigurna režija čine ovo odličnim filmom.

06. Side Effects


Novi nepredvidivi triler Stivena Soderberga, prepun tvistova, vrlo dobro isporučuje ono što obećava.

07. Inside Llewyn Davis


Melanholično, astmosferično delo braće Koen, koje se bavi, kao i većina njihovih filmova, običnim ljudima i nasumičnošću sudbine. Uz predivnu muziku i fotografiju, ovo je još jedan must-see ovih autora.

08. The Hunt 



Danski film o profesoru koji je pogrešno okrivljen za pedofiliju. Film istražuje kolektivno razmišljanje, iskrivljenu percepciju, glasine i kako one utiču na pojedinca i zajednicu.

09. Mud


Sjajni Metju Mekonahi i odlični Taj Šeridan vode ovu iskrenu priču o odrastanju i strahotama sveta odraslih.

10. The World's End 


Najbolja komedija godine, natrpana referencama i pametnim britanskim humorom je ujedno i omaž kultnim SF i horor filmovima.

11. Nebraska


Portret jednostavnih ljudi, i priča o njihovim propuštenim prilikama, zaboravljenoj mladosti, autističnom načinom života i porodičnim vrednostima. Jedan od onih filmova gde je lokacija glavni lik.

12. Before Midnight


Jedna od najiskrenijih egzaminacija ljubavne veze između dvoje ljudi. Svojim prirodnim dijalogom, realističnim prikazom veze, ovaj film čini savršen treći deo sada već kultne trilogije.

13. Only God Forgives


Onirični, hipnotični, nadrealni, perverzni, subliminalni, art film, sa prelepom fotografijom i muzikom. Nije za svakoga. Refn nastavlja da bude odličan.

14. Disconnect


Melodrama o aktuelnim opasnostima tehnologije, interneta i društvenih mreža. Kroz segmentiranu naraciju predstavlja tri priče koje se međusobno ukrštaju i prenose upozoravajuću poruku.

15. Beyond the Hills



Rumunska slowburn drama o sukobu skeptičnog i religiznog pogleda na svet. Postavlja mnoga pitanja i navodi na razmišljanje, bez nametanja odgovora.

16. World War Z


Zabavan film pun adrenalina, koji na sveži način obrađuje zombi žanr. Različiti kul setpisovi se smenjuju i donose mnogo akcije i napetosti, uz male probleme vezane za scenario i ritam.

17. Captain Phillips


Dobro odglumljen i režiran akcioni triler o piratima koji otimaju brod, baziran na istinitim događajima, uz malo predugačak treći čin.

18. Europa Report 


Koristi found footage žanr na veoma kreativan način. Ovaj niskobudžetni SF horor je mnogo bolji i pametniji od mnogih skupljih ostvarenja.

19. Man of Steel 


Najbolji superhero film iz prošle godine, nije toliko dobar koliko bi želeo da bude, ali ipak sasvim zadovoljavajući.

20. The Hobbit: The Desolation of Smaug


Toklin, Piter Džekson, Hobiti, Srednja zemlja... Ne može da bude loše, ali ipak nije odlično kao Gospodar prstenova.

21. The Place Beyond the Pines


Mračna depresivna drama o porodici, sudbini i časti. Malo je previše ambiciozna i ne bez mana, ali prilično dobra.

22. Iron Man 3


Robert Dauni Džunior je zabavan kao i uvek u ulozi Tonija Starka, i ovaj popcorn blokbaster je eksplozivna, šarena zabava kakva i treba da bude.

23. Dallas Buyers Club


Vanserijska gluma i snažna kritika zdravstva su oslabljene previse kliše, by the book, scenariom.

24. New World


Dobar i žestoki krimi triler iz Južne Koreje, u stilu filmova Departed i Donnie Brasco.

25. This Is The End 


U sred apokalipse, glumci koji glume sebe pokušavaju da prežive zajedno. Veoma smešno, samosvesno i ironično.

26. Stoker


Kultni reditelj Oldboja nam ovaj put pruža prilično labav scenario, ali zato pregršt stilizovane režije, perverzije između redova, divne fotografije i montaže.

27. August: Osage County 


Pre svega glumački film, koji je pokušaj prenošenja popularne predstave na film. Ipak, u suštini je ostao predstava, ali je gluma svakako izvanredna.

28. Don Jon 


Simpatičan portret moderne veze, seksa i ljubavi. Uz mnogo humora, veoma autentično pokazuje današnji odnos mladih muškaraca i žena.

29. Scenic Route 


Nezavisni, mali filmčić, koji je retko ko gledao, iako je prilično dobar. Dva  najbolja druga zaglave usred nedođije i tu izolaciju koriste da rekapituliraju i analiziraju svoje životne odluke. Slede veoma zanivmiljivi razgovori.

30. The Hunger Games: Catching Fire 


Iako krade elemente filmova Battle Royale i The Running Man, unosi dovoljno novog, i spada u bolje young adult filmove, koje mogu gledati i odrasli.

31. The Conjuring


Ovaj osrednji horor je najbolji horor iz prošle godine, što govori koliko je 2013. bila slaba godina za ovaj žanr. Uzima ideje od mnogo boljih filmova iz sedamdesetih i osamdesetih, i prilično je korektno urađen, mada bez ikakve originalnosti.

32. All Is Lost


Film sa samo jednim glumcem i bez dijaloga. Jednostavan, ali napet i emotivan, istražuje ljudsku volju za životom i istinkt preživljavanja.

33. Confession of Murder 


Ovaj film iz Južne Koreje nam pokazuje da se tamo i dalje prave filmovi kakvi se odavno ne prave u Holivudu. Uzbudljiv akcioni triler, sa sjajnim akcionim scenama i uzbudljivim ritmom, pomalo je blesav, ali čelično drži pažnju. I twist ending na kraju je odličan.

34. Oblivion


Solidan SF koji je prilično nedorađen i nedokuvan, pa zato nije na višem mestu na listi. Ipak ima predivne scene i zanimljivu premisu za blagu preporuku.

35. Elysium


Mnogo smo očekivali od Nila Blomkampa posle vrlo dobrog Disctrict 9. Ovo je mnogo slabiji SF film, sa nedovoljno razrađenim svetom i idejom, ali opet, nije ni loš, i može se prilično uživati u njemu.

36. The Wolverine


The Wolverine nastavlja trend mračnijih i ozbiljnijih superhero filmova koje je postavio genijalni The Dark Knight. Uspeva da bude samo osrednji, ali je ipak uvek dobro gledati unrated film sa dosta krvi i psovanja, što je jako retko u ovom žanru, jer je pre svega usmeren ka mlađoj publici.

37. Trance


Triler Denija Bojla, natrpan tvistovima i sa intrigantnom premisom. Nije loš.

38. Blue Is The Warmest Color


Francuski film koji je bio pobednik na festivalu u Kanu prošle godine. Opisuje ljubav između dve mlade lezbijke ali uspeva da prevaziđe LGBT konteks i bude priča o ljubavi uopšte.

39. Pacific Rim


Zabavan spektakl koji vraća osećaj koji smo imali dok smo gledali crtaće kao klinci. Ogromni roboti se bore sa ogromnim čudovištima! Uz logiku i osećaj crtanih filmova iz osamdesetih, Pacific Rim budi decu u nama.

40. Riddick


Prosečni SF triler, treći deo u serijalu o Ridiku, u kome se plaćenici i čudovišta međusobno ubijaju na izolovanoj planeti. Uz uvek poželjan R-rating, prilično je okej za jedno gledanje.

41. The Best Offer


Ovaj film je toliko dobar do pred kraj, da je prava šteta što ga je idiotski rasplet toliko pokvario. Ali ipak, ne može taj epilog totalno da uništi film koji je sjajan do trećeg čina.

42. Ender's Game


Kod ovog filma prilično smeta što se deca toliko ponašaju kao odrasli i što film mnogo ozbiljno shvata sebe. Svejedno, ljubitelji SF-a će naći i dobrih strana u Enderovoj igri.

43. Now You See Me


Preokreti, spletke, trikovi, mađioničari. Sve što se dešava u ovom filmu je prilično neverovatno, ali ako se progleda kroz prste, može da posluži kao fina zabava.

44. We Are Whar We Are


Atmosferični, suptilni horor, koji sve vreme nagoveštava neku zlobu i pokvarenost. Solidno.

45. The Call


Ovaj jednostavni triler pruža dovoljno uzbuđenja za gledanje uz kokice.

46. Thor: The Dark World


Prilično infantilan, ali ako se isključi mozak, služi kao okej zabava.

47. Despicable Me 2


Mnogo manje smešan od prvog dela, i mnogo manje originalan, ali i dalje simpatičan i zabavan.

48. The ABCs of Death


Neuravnotežena antologija, koja se sastoji od 26 vrlo kratkih horor filmova. Neki su odlični, neki prosečni, neki đubre.

49. The Purge 


Ako se nekako zaobiđe vrlo neverovatan i glup zaplet, ostatak filma je okej.

50. Open Grave


Počinje odlično, i sve je slabiji kako se bliži kraj. Ipak, dovoljno misteriozan da nas tera da pogađamo dok ga gledamo.


0 comments:

Post a Comment