Thursday, May 29, 2014

RoboCop (2014)

RoboCop
(2014)


4-

                Svideo mi se novi RoboCop mnogo više nego što sam očekivao. Najbolja stvar koju su uradili u novom filmu je to što nisu pokušali da naprave isti film po drugi put, već su samo uzeli osnovnu ideju Robokapa iz 1987. i napravili prilično drugačiji fim. Sasvim solidno su apdejtovali i modernizovali osnovne ideje i teme iz originalnog filma. Za recenziju prva tri dela, kliknite ovde.

                Osnovni zaplet je isti, smrtno ranjenog policajca stave u kibernetičko „odelo“ i naprave od njega super-policajca. Ali se, i pre i posle toga, zaplet i radnja drastično razlikuju, tako da novi RoboCop možemo slobodno gledati i ocenjivati kao film za sebe, bez mnogo poređenja.



                Jedna od bitnijih razlika između nove i stare verzije je ta što je original pre svega satira, dok je u novom pristup mnogo ozbiljniji. Sad, nekom se to neće svideti, reći će da je tako napuštena suština originala, ali meni to nije smetalo. Novi RoBocop posmatra geopolitičnu situaciju današnjice i kritikuje određene probleme, ali ne kroz satiru, neko kroz realistično prikazivanje tih problema. Da budem iskren, što se tiče doticanja tih pipavih tema, novi film nije išao dovoljno daleko, i opšti utisak je da su mnoge teme načete, ali se posle nisu konkretno obradile. Da li se nije imalo hrabrosti, ili umeća za tako nešto, to ne znam, ali je učinak mlak.



                RoboCop 2014 se odvija mnogo sporije nego onaj iz 87-e. Treba mnogo više vremena da od Aleksa nastane Robokap, i nije mi smetao ovaj postepeni i temeljni origin segment. Estetski gledano, sve u novom RoboCopu izgleda mnogo više kul nego u staroj verziji. Od oklopa protagoniste, do neprijateljskih droida, akcionih scena. Generalno su i CGI i praktični efekti u ovom filmu sjajni.

                Da, ova verzija jeste PG-13, i naravno da bih voleo da je R kao stari dobri original, ali je danas prosto nemoguće napraviti major studiski film sa R rejtingom. Producenti jednostavno neće ni da čuju za to. PG-13, da bi se došlo do što šire publike, da bi se zaradilo što više novca, i tačka. Mada, danas se sa mnogo toga može prođi i sa ovim blagim rejtingom nego pre 30 godina, tako da iako jeste minus, nije veliki.



                Glumačka postava, pogotovo sporedne uloge, je bila odlična! Pored uvek sjajnog Gerija Oldmana, odličan posao su uradili i Majkl Kiton, Sem Džekson, Ebi Korniš, Džeki Erl Hejli. Opšte gledano, gluma je mnogo bolja nego u originalu, sporedni likovi su mnogo dublji i ljudskiji. Možda je i najslabija karika bio glavni glumac, Džol Kinamen, kome je nedostajala harizma i veština, ali s obzirom da ipak glumi robota, može da mu se oprosti.

                Vidi se da reditelj ovog rimejka ceni original, i s poštovanjem se prihvatio ovog projekta i nije hteo da skrnavi original, što se ne može reći za većinu rimejkova koji se prave danas. Mali detalji poput ubacivanja muzike iz originalnog filma, parafraziranje čuvene fraze „I’d buy that for a dollar”, su migovi fanovima prvog RoboCopa, koji je ipak kultni klasik.



                Sve u svemu, novi RoboCop nije odličan, ali je stvarno sasvim dobar film. Dobro režirana akcija, odlična gluma, kul dizajn i efekti, spretno apdejtovanje, zanimljiv zaplet i tempo, ali ima i mana koje sam naveo gore, od kojih je najveća površinska obrada društvenih problema. Solidno sam uživao dok sam ga gledao, i s vremena na vreme govorio sebi: „Hej, po ovo je ipak dobro“.

0 comments:

Post a Comment