Wednesday, May 14, 2014

The Monuments Men (2014)

The Monuments Men
(2014)


2

                Kada se na papir stavi glumačka ekipa koja je radila na filmu The Monuments Men, i kad se doda istinita priča na kojoj je film zasnovan, teško je shvatiti zašto je konačni proizvod ispao tako loš. U ovom filmu glume Džordž Kluni, Met Dejmon, Bil Marej, Džon Gudman, Bob Balaban i Kejt Blanšet. Toliko talenta na jednom mestu. Toliko neiskorišćenog talenta.

                Istinita priča po kojoj je film snimljen zvuči kao zaplet nekog filma o Indijani Džonsu. Za vreme Drugog svetskog rata, Hitler je krao i uništavao veliki broj umetničkih dela po Evropi, pa se povodom toga okupi tim američkih istoričara umetnosti da nakon osnovnog vojnog treninga ode na ratište i proba da pronađe i sačuva što više kulturnih i umetničkih predmeta.


                Najveći greh ovog filma je što je smrtno dosadan. Dok se zaplet čini veoma interesantnim, u praksi film smara. Neobjašnjivo monoton, ravan i plitak, film ne uspeva da emotivno probudi ništa u gledaocu. Scenario je zbunjujuć i priča teška za praćenje, iako je veoma prosta, i sve to zbog nemarne režije. Nakon polovine filma, potpuno sam izgubio interesovanje za sve što se dešava na ekranu.


                The Monuments Men ne uspeva da pronađe i pogodi adekvatni ton i atmosferu. Generalno veoma veseo za film o ratu, film ima izlete u tragediju i komediju koji ne pogađaju metu. U suštini, film nikako da se odluči šta želi da bude, i ova neujednačenost je prisutna tokom celog trajanja.


                       Svi glumci koje sam naveo gore su potpuno neiskorišćeni. Čini se kao da su na silu u ovom filmu, i da ih mrzi da glume. Obično filmovi koji sadrže neobični skup ljudi koji čine jedan tim, prvo se posvete svakom od pojedinaca, predstavlja se njihov karakter i prošlost, pa nakon toga se prikaže kako oni (prinudno) funkcionišu zajedno, i njihova međusobna hemija je temelj takvog filma. Ovde nema ni traga tome. Mi ne znamo ko su naši poznavaoci umetnosti koji čine ovaj tim, nikad ih ne upoznamo, i samim tim nas je briga za njih, nismo vezani za njih kao likove. Komični potencijal zbog Bila Mareja i Džona Gudmana takođe ostaje neiskorišćen.


                U filmu ima nekoliko lepih setpisova, par finih scena i povremeno dobre glume, ali ga to ne spašava. Džordž Kluni je takođe i reditelj ovog filma, i vidi se pokušaj oponašanja nekih starijih filmova iz drugih vremena, ali Kluni, i pored dobre namere, ne uspeva u tome.

                Ako kojim slučajem i pogledate The Monuments Men, sve su šanse da ćete ga ubrzo nakon toga zaboraviti. Ja sam ga odgledao pre nekoliko dana i već bledi iz sećanja. Toliko o tome.

0 comments:

Post a Comment