Sunday, March 30, 2014

I, Frankenstein (2014)

I, Frankenstein
(2014)


1

               Meri Šeli se prevrće u grobu jer su tamo neki holivudski degenerici uzeli njeno remek-delo i napravili od toga abominaciju od filma! Nema šta mnogo da se kaže o ovom filmu, jednostavno nema ni jedne jedine dobre stvari u njemu.

                I, Frankenstein je adaptacija nekog stripa koji nisam čitao, niti ću. Sama premisa je kretenska. Nakon događaja kojima se završava genijalni roman Frankenštajn,  Frankenštajnovo čudovište luta besciljno po svetu i nađe se u sred nekakvog večitog rata između demona iz pakla i anđela iz raja, a ti anđeli su preuzeli obličja gargojla!!! I ti demoni i anđeli pokušavaju da privole Frankeštajnovo čudovište (koga ovde zovu Adam!!!) na svoju stranu. Sam zaplet je toliko idiotski i dovoljan da se ovaj film zaobiđe u velikom krugu, ali idemo dalje.



                Svaka scena od početka do kraja filma je toliko generična, toliko miliona puta viđena, da prosto nisam mogao da verujem. Svako ko je odgledao bar deset filmova u životu bi tačno mogao da predvidi kuda radnja  vodi i šta će sledeće da se desi. Dijalozi su maksimalno drveni i veštački, gluma loša do granica smeha.Scenaristi bih zabranio da više bilo šta napiše u životu, da ne čini više zločine protiv filma.

                A vizuelni efekti, e oni su posebna priča. Mnogi filmovi iz devedesetih imaju bolji CGI. Ovde sve liči na grafiku iz deset godina starih video igara. Kad god je na ekranu neka animacija, dodatno me izbaci iz već odvratnog filma. Pogotovu su gargojli užasno animirani!



                Imamo usiljenu ljubavnu priču, koja je totalno veštački ubačena u film. A što se tiče razvoja karaktera, toga nema ni gram. Jedina emocija koju mi je ovaj film izmamio je „i don't care“! Sve što se dešava u ovom filmu je jednostavno nebitno! Ritam je užasan, intimne scene nisu intimne, velike akcione scene nisu ono što žele da budu!

                Stvarno, za ovaj film je potrebna posebna kategorija lošeg. Da bar ne shvata sebe tako ozbiljno, možda bi stvari bile malo bolje. Ovako, već znam da će mi biti na listi najgorih filmova iz 2014. godine!
 

 
                Bežite što dalje od ovog filma! Bolje odgledajte Vejlovu verziju Frankenštajna po dvadeseti put! Ma, držite se izvora, i čitajte roman Meri Šeli, i utonite u taj magični gotik. Preporučujem novo Darkvudovo izdanje sa ilustracijama Bernija Rajtsona za dodatni užitak. I pustimo da zaborav izbriše ovo đubre od filma iz kolektivnog pamćenja. 

                Trebalo je da bude film o čudovištu, a dobili smo čudovište od filma!

0 comments:

Post a Comment