Wednesday, June 18, 2014

300: Rise of an Empire (2014)

300: Rise of an Empire
(2014)


3

300: Rise of an Empire je jednostavno more of the same. Ako vam se svideo prvi deo dobre su šanse da će vam se i ovaj svideti. Ako vam se nije svideo original, neće vam se svideti ni ovaj. To otprilike sumira sve što ima da se kaže o ovom filmu. Recenziju prvog dela možete pročitati ovde .

                Ovaj deo se dešava pre, za vreme, i posle originala, i interesantno je kako su isprepletali priče i događaje iz dva nastavka. Opisuje uglavnom priču iz ugla Atine i njene mornarice, i kako su Atinjani izlazili na kraj sa Persijancima dok se Leonida borio kod Termopila.



                I sve je tu kao u prvom delu. Goli nabildovani muškarci koji se deru i kolju međusobno, kasape, odsecaju ruke, noge i glave i prolivaju tone krvi u odlično koreografisanim i usnimljenim scenama. Opet je tu dosta lepih prizora za oči, ili kako glasi stara srpska reč za to – eye candy. Vizuelno lep film podjednako kao i prvi, usnimljen i režiran sa podjednako veštine, sa podjednako uzbudljivim i kreativnim akcionim scenama. Ali, ovaj put sve to odaje utisak već viđenog. Ono šta je isticalo original je to što je sve gore navedene stvari odradio po prvi put, a sad se sve svodi na podražavanje, pa izostaje „vau“ efekat.

                Film je očekivano over the top. Preterivanja ima u svemu, i u akciji, i u glumi, i u nasilju, i u efektima, i u likovima. Ponovo je za opis ovog filma potrebno upotrebiti još jednu staru srpsku reč – cheesy. Likovi su  crno-beli, veoma siromašno napisani, sa vrlo apsurdnim motivacijama.



                Ali se ipak možete donekle zabaviti u gledanju ovog preterivanja u prolivanju krvi na hiljadu načina. Bez uključivanja mozga, i razmišljanja o poenti ovog filma, ima tu prilično zanimljivih set pisova. Kao i original, ceo film je snimljen ispred green screen-a, ali je takođe urađeno vešto, bar su momci za specijalne efekte znali šta rade.

                Eva Grin je zabavna u svom performansu koji podseća na negativce iz crtaća, ali su ostali glumci ravni u svojim ulogama, nismo vezani ni za jednog lika. Glavni glumac ne uspeva korektno da zameni Džerarda Batlera, njegova uloga je monotona i isprazna.




                300: Rise of an Empire je jedan blesavi akcioni film koji delimično uspeva da bude zabavan, ali je čak besmisleniji i apsurdniji od originala, i nema uticaj koji je imao prvi 300.  U svakom slučaju, vi sami odlučite da li je ovo film za vas na osnovu svega napisanog.

0 comments:

Post a Comment