Wednesday, July 2, 2014

The Raid: Redemption (2012)

The Raid: Redemption


4

                The Raid je stvoren za sve ljubitelje akcionog filma, i za sve ljubitelje filma uopšte. Ovaj indonežanski actioner je inventivan, svež i doprinosi žanru na više nivoa.  Možda još od originalnog Die Hard-a nije bilo boljeg akcionog filma.



                Pre svega, The Raid je samosvestan i zna tačno šta hoće. Zapleta, priče i likova skoro i da nema, a i bolje što je tako, jer bi oni samo nepotrebno ometali čisto uživanje u akciji. Grupa specijalista upada u ogromnu višespratnu zgradu da bi uhapsila zloglasnog šefa mafije, a on je tu zgradu naselio raznoraznim kriminalcima kojima pruža smeštaj u zamenu za zaštitu. Ono što je trebalo da bude rutinska akcija postaje katastrofa kada stotine gangstera napadnu policajce, odseče ih od spoljašnjeg sveta i nastane pravo krvoproliće i bitka za preživljavanje i beg iz paklene zgrade.



                I to je to! To je cela priča, bez šale. Ono što sledi je stoprocentni destilovani akcioni film, sa akcionim scenama kakve do sad niste videli u životu. Nema tu bezveznih razvoja likova, nema tu obrada nekih dosadnih tema – ne! Nakon prvih 10-15 minuta uvoda, ostatak filma je tabačina i pucačina, ali ona najbolja.



                Akcione scene u ovom filmu su toliko dobre da ja nemam dovoljno reči hvale. Koreografija je vrhunska, glavni glumci su odlični stantmeni i majstori u borilačkim veštinama. Ritam filma je ubitačan u pozitivnom smislu, setpisovi se smenjuju jedan za drugim sa vrlo kratkim pauzama, dijalog je minimalan. Uglavnom se sve svodi na „krljanje“.



                The Raid je čist akcioni film, i kao takav je odličan. Ako tražite bilo šta više od akcije, ovde to nećete naći. Ako tražite akciju, dobićete i više nego što ste tražili. Vratolomije, breathtaking koreografije, majstorije u borilačkim veštinama, krvave tuče (film je hard R, krvi ima na sve strane, kako i treba da bude u akcionom filmu), hiljade i hiljade ispaljenih metaka. The Raid skoro da prati logiku i naraciju video-igre, gde su spratovi nivoi, a opasniji gangsteri bossovi.

                The Raid nudi namuđenu akciju bez prestanka, opipljivu napetost, vrhunsku zabavu i praznik za oči sa svakog ko voli filmmaking.



                Da ne dužim, odgledajte što pre ovaj film ako već niste, samim tim što je ove godine izašao i nastavak, koji deluje još luđe (gledam ga i pišem uskoro i o njemu). Ocena nije veća zato što ovaj film ne prevazilazi svoj žanr, i ipak neće biti žanrovska prekretnica kakva je nekad bio Die Hard, ali u okvirima akcionog žanra, ovo je sjajan film.

0 comments:

Post a Comment