Thursday, April 10, 2014

13 Sins (2014)

13 Sins

(2014)

             

            3+
13 Sins je američki rimejk tajlandskog filma 13 Beloved. Original nisam gledao, tako da ću film da ocenjujem bez mogućnosti da ga poredim sa originalnim materijalom. Ovaj (krvavi) triler me je pozitivno iznenadio jer sam ga gledao bez ikakvih očekivanja, a ispao je prilično dobar.


Premisa je sama po sebi interesanta. Glavnog lika ovog filma zatičemo u prilično nezavidnoj situaciji. Njegova devojka čeka bebu, ima brata sa specijalnim potrebama i starog, prgavog oca, i on mora da se stara o svima njima. I baš u tom trenutku dobija otkaz, jer, kako njegov šef obrazlaže, previše je moralan da se u današnje beskrupolozno doba izbori za svoje mesto. I tako ostaje bez dinara, dok četiri osobe zavise od njega. Tada dobija anoniman poziv da za 1000 dolara ubije muvu. Posle toga dobija izazov da za 3000 dolara proguta tu muvu. Kada ovaj to uradi i vidi da su mu pare stvarno legle na račun, postaje zainteresovan, a anonimni glas mu objašnjava da je izabran da učestvuje u igri koja se sastoji od 13 izazova, i da će, ako ih odradi do kraja, postati milioner. Ali, caka je u tome da su izazovi progresivno sve bizarniji, opasniji i nemoralniji.


I tako dobijamo veoma zabavan film o tome šta je sve čovek spreman da uradi zbog novca. Naravno, ako volite ovu vrstu bizarne, voajerističke zabave! Film provodimo u iščekivanju i zamišljanju koju će sledeću boleštiju protagonista morati da uradi da bi prešao na sledeći nivo. Tempo filma je odličan, nema dosadnjikavih delova, nego je sve vreme pure fun! Glavni glumac je odradio odličan posao u portretisanju šeprtlje koji polako prelazi na mračnu stranu, i uprkos svemu što radi, imamo simpatije prema njemu.


Tema „na šta je sve čovek spreman u ekstremnim situacijama“ nije uopšte retka u poslednje vreme u horor-triler žanru. Samo pomislite na uspeh Saw serijala. A ovaj film pruža prilično sličan ugođaj i ima još jednu osobinu koju deli sa Saw:  naime, od ovog filma se veoma lako može napraviti franšiza. Ista igra, sa drugim likom, u drugoj situaciji, državi, kontinentu, sa drugačijim izazovima, u drugačijem vremenskom periodu (u jednom detalju filma vidimo nagoveštaj da se ova igra održavala još u doba Starog Rima; da je i Kenedijevo ubistvo bilo jedan od izazova).

Ovaj film ima tu i tamo nagoveštaje socijalne kritike, osudu ugrožene privatnosti, korupcije, rijaliti televizije i kviz gluposti koje viđamo ovih dana na TV-u. Ali ne očekujte od njega bilo kakvu dubinu, već se jednostavno opustite i zabavite. 13 Sins ima i momenata crnog humora za one koji znaju to da prepoznaju.


Naravno, sve je ovo prošarano sa dosta „how convenient“ trenutaka. Momenat kada olako beži od nekoliko policajaca koji pucaju u njega iz neposredne blizine, ili  kad neometano uvodi mrtvaka u kafić; ali mora se preći preko ovih situacija jer su neizbežne za ovakvu vrstu filma. Tu je i malo labav kraj, ali do kraja je film pružio sve ono što obećava.

Ovaj film bih preporučio svima kojima su se svideli Saw i slični filmovi, i inače vole uzbudljive, krvave horor-trilere. Uskoro ću odgledati  i oceniti film sa identičnom premisom Cheap Thrills, stay tuned.





1 comment: