Wednesday, April 23, 2014

Dom Hemingway (2014)

Dom Hemingway
(2014)


3

                Ova britanska gangsterska komedija je po tonu slična filmovima Gaja Ričija “Lock, Stock and Two Smocking Barrels” i “Snatch”, samo je dosta slabija. Zapleta skoro i da nema, a priča je krajnje jednostavna. Ono što vadi donekle ovaj film je sjajna gluma Džuda Loa. On je urnebesan u ovoj ulozi, i bilo je veoma zabavno gledati ovu njegovu transformaciju.


                Dom Hemingway je ime lika koga u ovom filmu tumači Džud Lo. Dom je klasičan antiheroj, koji je spolja drsko đubre, a iznutra dobra duša. Džud je pokidao u ovoj ulozi, i vrlo često sam se naglas smejao njegovim „over the top“ performansom. Dom je žestok kriminalac koji se opija, drogira, kurva, tuče, i mi uživamo dok ga gledamo u tome, jer je sve podvučeno dobrim humorom. Tvrdi britanski akcenat, bahato ponašanje, smešna odeća dodatno naglašavaju karikaturu koju igra Džud.

                Film ima minimalni zaplet, i sve se svodi na zgode i nezgode u koje upada ovaj gangster, kada konačno posle 12 godina izađe iz zatvora i pokušava da se ponovo vrati u svet. Ovaj film mi je najviše ličio na pilot epizodu serije u kojoj se tek postavljaju likovi i lokacije koje ćemo posle često da viđamo u sledećim epizodama. I ja bih gledao takvu seriju, samo zbog Džuda u ovoj ulozi, jer je stvarno bio smešan. Voleo bih da ga vidim kako upada u razne nezavidne situacije zbog svoje eksplozivne naravi i sklonosti ka drami.


                SSem zabavnog Džuda Loa, ovaj film stvarno nema ništa drugo da ponudi.  Ponavljam da je priča najjednostavnija moguća, da su ostali likovi samo skice, i stilski nema ničega što bi ga izdvojilo iz mora sličnih filmova. Film je bučan, eksplozivan, smešan, ali prazan. Dom ima i svog vernog pratioca, starijeg kriminalca bez ruke, i hemija između njih dvojice je dobra (ponavljam, odlična postavka za seriju), i njihov odnos dodaje još humora u ceo film.

                Drugi deo filma je neka vrsta puta ka iskupljenju i pokajanju. Džud pokušava da se zbliži sa ćerkom, da bude dobar otac, i taj deo nije najbolje funkcionisao, film se bolje snalazi u gangsterskim delovima. Tu je, kao i u svim ovakvim filmovima, fin soundtrack.


                 Na kraju, film je vredan gledanja jedino zbog Džuda, i zbog toga je dobio od mene prelaznu ocenu. Ne očekujte mnogo od filma, i mislim da ćete se dobro nasmejati.

0 comments:

Post a Comment