Sunday, April 6, 2014

Hide and Seek (2014)


Hide and Seek

(2014)


3-

Hide and Seek je rediteljski i scenaristički debi Južnokorejca Junga Huha. U suštini je triler, sa par horor elemenata. Svi znamo da je Južna Koreja u poslednjih dvadesetak godina veoma plodno tlo za filmove, pa vrlo rado proverim sve novitete koji nam dođu odatle. 


Ovaj film počinje veoma dobro. Upoznajemo bogatu porodicu koja uživa u svim blagodetima koje pruža njihov novac. Veliki stan, skupa kola, you name it! Sve dok jedan poziv ne prekine tu idilu. Naime, polubrat oca ove porodice misteriozno nestaje, i otac odlazi da pregleda napušten stan koji je ovaj ostavio iza sebe. Usput saznajemo da su otac i njegov polubrat doživeli neki događaj u detinjstvu zbog kojeg su se udaljili. Istovremeno, neka tajanstvena figura, sa bajkerskom kacigom na glavi, počinje da uhodi ovu bogatu porodicu.

Hide and Seek u svojih prvih sat vremena gradi veoma dobar saspens. Kao triler funkcioniše zadovoljavajuće, jer ima ritam koji u početku grabi i posle ne pušta. Uzbudljive scene se ređaju jedna za drugom, dok osećamo sve veću opasnost zbog prisustva maskirane figure. Negativac je skroz u slešer fazonu, s obzirom da je maskiran, čini se da je svuda istovremeno, uhodi žrtve i deluje kao da mu niko ništa ne može.


Tematski se najviše igra sa našim strahom od toga da nam neko upada u privatnost. Paranoja je fino dočarana, i dobar deo filma sam uživao. Bilo je tu dosta grešaka tipičnih za ovaj žanr, kao što su ponekad veoma nelogično ponašanje likova, a tu i tamo je bilo i rupa u scenariju. Svejedno, većina toga se može zanemariti zbog odličnog saspensa.

Nažalost, sa užasnim trećim činom, sve to pada u vodu. Tu dolazi do toliko glupog i usiljenog obrta koji uništava sve što je film gradio do tada. Zašto svaki film mora da ima twist ending? Ovde sam se osećao kao da me je reditelj sve vreme vukao za nos. Kroz film ima nekoliko flešbekova koji otkrivaju prošlost glavnog junaka, i servira nam se kao da je to od značaja za konačni rasplet. Ali ne! Ispada da je to bila samo namerna smetnja koja je baš namerno ubačena da bi na kraju skroz bila zanemarena. Jeftino! Ceo kraj filma je bio veoma loš!


Opet, bar u prvoj polovini filma ima uspešno realizovanih napetih scena, ima ovaj triler svoje kvalitete. Bila bi viša ocena da je i rasplet solidno odrađen, ovako je jedva trojka. Videćemo da li će se reditelj Jung Huh u budućnosti iskupiti za ove početničke greške nekim malo smislenijim scenariom.

0 comments:

Post a Comment